Van | Proces-, Programma- en Projectmanagement |
---|---|
Project | Herontwikkeling Ruusbroec- en Geert Grotestraat |
Project(risico)profiel | Hoog |
Project nummer OneWorld | 503987 |
Begrotingsdoel | 6.1.2 We zorgen voor een stad met ruimtelijke kwaliteit en heldere toekomstbestendige ruimtelijke structuren op niveau van concrete projecten en initiatieven |
Voortgang betreft de afgelopen periode met peildatum : 01-07-24
Bestuurlijke opdrachtgever : Gerdien Rots
Ambtelijk opdrachtgever : Jim van der Zwan
Projectmanager/leider : Anne Mählmann
Project omschrijving
In Dieze-Oost in de wijk Diezepoort in de buurt Hogenkamp zijn momenteel maatschappelijke organisaties (o.a. Youth for christ, Taal &Taart en Gastvrij Zwolle) gevestigd aan de Ruusbroecstraat 205 (eigendom van deltaWonen) en bedrijven Kinderdagverblijf, muziekvereniging Jubal en Intraverte Tri zijn gevestigd aan de Geert Grootestraat 1 (eigendom van Wise OG). De panden zijn gedateerd, hebben een slechte onderhoudsstaat en hebben een energielabel G. De locaties zijn gevestigd langs de snelweg A28. De tussenliggende weg de Rijnlaan doorkruist beide locaties en vormt een verbindende ader tussen AA-landen aan de andere kant van de A28 en de binnenstad. Delta Wonen en Urban Innovators (namens Wise OG) kijken samen naar de herontwikkeling van beide locaties en hebben BDG-architecten gevraagd een massastudie op te stellen. De massastudie gaat uit van 88 woningen op de locatie Geert Grootestraat en 117 woningen op de locatie Ruusbroecstraat. De invulling van de plint wordt onderzocht, mogelijk zal hier een andere invulling dan woningen aan gegeven worden, met het oog op de wijk.
Woningbouwproductie
Urban Innovators en Delta Wonen hebben de wens om beide locaties in samenhang te herontwikkelen en hebben BDG gevraagd hiervoor een massastudie te doen en Marseille landschapsarchitectuur voor een groen- en inrichtingsplan.
De massastudie gaat uit van 88 woningen op de locatie Geert Grootestraat en 117 woningen op de locatie Ruusbroecstraat, welke volgens de 30-40-30 (50% betaalbaar) afspraken zijn verdeeld. Er vindt nog overleg plaatst over de exacte aantallen en haalbaarheid.
Financiën
De kosten voor het opstellen van de startnotitie zijn bekostigd vanuit het budget Ruimtelijke Plannen. De fase tot aan de ROP en anterieure overeenkomst worden via de Samenwerkingovereenkomst verhaald. De te verhalen kosten zijn berekend middels de (Zwolse) plankostenscan. In de volgende fase, omgevingsplan wijziging en uitwerking naar Definitieve ontwerpen zal een anterieure overeenkomst worden gesloten waarin de kosten voor het gehele proces verhaald worden.
Fase van het project, wat hebben we het afgelopen half jaar gedaan, stand van zaken?
De samenwerkingsovereenkomst is ondertekend. De gesprekken over de inhoud van het ruimtelijk ontwikkelplan en het stedenbouwkundig schetsontwerp zijn verder geconcretiseerd in een notitie ruimtelijke uitgangspunten.
Wat gaan we het komend half jaar doen en wat zijn de belangrijkste mijlpalen op de langere termijn
We werken toe naar de vaststelling van een ruimtelijk ontwikkelplan. En beogen dan in de loop van 2024 een anterieure overeenkomst af te sluiten, waarna er kan worden gestart met de omgevingsplanprocedure, waarschijnlijk in '25. De prognose is in 2027-2028 te starten met de bouw.
Risicografiek:
Peildatum 1 januari 2024
Peildatum 1 juli 2024
Toelichting risicotabel
De grootste risico’s hebben betrekking op de totstandkoming en vaststelling van het ruimtelijk ontwikkelplan. Er zitten een groot aantal ruimtelijke uitdagingen nog in het plan, waarvoor uiteindelijk ook keuzes gemaakt - en prioritering aangebracht - zullen moeten worden. Het al dan niet overkomen van deze ruimtelijke keuzes en uitdagingen in combinatie met het overhouden van een financieel haalbaar plan, waar de gemeente ook inhoudelijk achter staat, maken de grootste risico’s. Indien er geen plan tot stand komt zal het project vertragen dan wel stil komen te liggen. Dit risico vraagt dat we de nadruk leggen op integrale beoordeling en afweging van keuzes. Deze integrale afweging heeft zich vertaald naar een notitie ruimtelijke uitgangspunten waarbinnen initiatiefnemers nu een volgende slag maken in het ruimtelijk ontwikkelplan. Ook zullen er mogelijk tussentijds besluiten moeten worden opgehaald om prioritering van vakgebieden/belangen aan te brengen waar dit afwijking vraagt van beleid.
Toelichting op de grootste risico’s
Naast de hierboven genoemde risico’s vanuit en op het ruimtelijk ontwikkelplan enkel het volgende:
- Er komt geen Anterieure overeenkomst tot stand. Mogelijk ontstaat er een financieel onrendabel en onhaalbaar plan. Dit kan reden zijn om geen overeenstemming te bereiken over de anterieure overeenkomst. Als beheersmaatregel brengen we vroegtijdig het financieel verhaal in beeld zodat we indien nodig hierop kunnen bijsturen dan wel aanvullende afspraken maken over de financiering van het project.
Effecten stikstof
Deze effecten schatten wij in op nihil.