Van | Proces-, Programma- en Projectmanagement |
---|---|
Project | Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) |
Project(risico)profiel | laag |
Project nummer OneWorld | 500481 |
Begrotingsdoel | 7.1.3 We zorgen dat alle gebieden een hoogwaardige water-, groen- en recreatiestructuur krijgen en houden. |
Voortgang betreft de afgelopen periode met peildatum : 1 juli 2024
Bestuurlijke opdrachtgever : A. Spaans
Project omschrijving
In het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) werkt het Waterschap Drents Overijsselse Delta aan het versterken van de dijken rondom Zwolle). In drie deelprojecten worden de dijken aan de oostzijde van het Zwarte water (Stadsdijken), de IJssel (Zwolle-Olst) en de Vecht (Veilige Vecht) in de komende jaren aangepakt. Vanaf 2023 is de voorverkenning van het dijkvak van de IJssel tussen Spoordersluis en Kampen gestart: Mastenbroek-IJssel. De westzijde van het Zwarte water wordt later aangepakt. Naast dijkverzwaring en –versterking worden ook maatregelen onderzocht waardoor de hoeveelheid af te voeren water beperkt wordt (systeemmaatregelen). De werkzaamheden vinden plaats onder verantwoordelijkheid van het waterschap. Naast een adviserende rol heeft de gemeente ook een aantal voorstellen gedaan om mee te nemen tijdens de uitvoering: de meekoppelkansen. Door deze projecten worden de mogelijkheden voor recreatief medegebruik verbeterd. Ook natuurontwikkeling wordt in de deelprojecten meegenomen.
Als de deelprojecten zijn afgerond voldoen de dijken weer aan de veiligheidseisen die gelden voor 2050.
Woningbouwproductie
Er worden geen woningen gerealiseerd.
Financiën
In de gemeentelijke begroting zijn middelen beschikbaar gesteld voor de gemeentelijke begeleiding van het project van het waterschap (€ 100.000 per jaar voor 2023, 2024 en 2025). Ook zijn middelen beschikbaar gesteld voor het ontwerpen en realiseren van een aantal meekoppelkansen. Deze middelen worden bij Stadsdijken ingezet voor de realisatie van een voetpad tussen Hofvlietbrug en A28 (Zwartewaterboulevard) en een buitendijks pad bij Holtenbroek (gerealiseerd). Voor IJsselwerken zijn middelen beschikbaar voor de realisatie van een buitendijks voetpad bij het Beekmanpad en voor de herinrichting van het parkeren bij het Engelse Werk.
Voor de herinrichting van de Industrieweg en de Klooienberglaan tot een fietsstraat is ook krediet beschikbaar gesteld, maar dit project wordt niet getrokken vanuit het HWBP.
De prijsstijgingen hebben op dit moment nog geen gevolgen voor het project.
Fase van het project, wat hebben we het afgelopen half jaar gedaan, stand van zaken?
In het deelproject Stadsdijken heeft het waterschap een consortium van aannemers en adviseurs gecontracteerd (het Dijkteam). In mei 2023 zijn de werkzaamheden echt gestart.
Daarbij worden twee meekoppelkansen meegenomen: Zwarte Water Boulevard vanaf Keersluis Zwolle tot het viaduct van de A28 en Wandelpaden Parkrand Holtenbroek (gereed).
De uitvoering van het project verloopt volgens planning. In juli 2024 is de eerste deelfase opgeleverd. Er zijn geen bijzonderheden.
In het deelproject Zwolle-Olst werken waterschap en Boskalis samen onder de naam IJsselwerken.
In dit deelproject worden twee meekoppelkansen mee ontworpen:
1. Verplaatsen parkeergelegenheid Engelse Werk (door gemeente)
2. Wandelpad onderlangs Beekmanpad.
De vergunningenontwerpen zijn afgerond en beoordeeld. Het waterschap heeft de benodigde vergunningen en het projectbesluit aangevraagd bij de provincie. Naar verwachting worden deze in het najaar ter inzage gelegd.
Tegelijkertijd wordt er gestart met de uitvoeringsontwerpen.
Op dit moment vindt nog discussie plaats over vier onderwerpen:
- Waar komt het werkterrein nabij het Oldenelerpark?
- Hoe worden omleidingsroutes voor langzaam verkeer vormgegeven zonder dat grote omleidingen ontstaan?
- Op welke percelen is boomcompensatie mogelijk en werken de particuliere grondeigenaren daaraan mee.
- Verbreding fietspaden op de dijk.
In het deelproject Vechtdijken is het Voorkeursalternatief door het waterschap vastgesteld. Het voorkeursalternatief wordt uitgewerkt naar een voorlopig ontwerp. Daarbij wordt ook onderzocht of een dijkverlegging bij Langenholte haalbaar en zinvol is.
Het deelproject Mastenbroek-IJssel wordt nu ook door het waterschap opgepakt. De verkenningsfase is vrijwel afgerond. Voor Zwolle geldt dat een minimaal stuk binnen dit deelproject valt en dat de opgave waarschijnlijk beperkt is. De gemeentelijke inzet is daarom tot nu toe zo beperkt mogelijk.
Risicografiek:
Peildatum 1 januari 2024
Peildatum 1 juli 2024
Toelichting risicotabel
Door het afronden van de eerste fase van het project Stadsdijken en het afronden van het vergunningenontwerp Ijsselwerken Zwolle-Olst zijn de risico’s afgenomen. En is het profiel verlaagd van midden naar laag.
Toelichting op de grootste risico’s
Niet van toepassing
Effecten stikstof
Het waterschap beoordeelt de effecten van stikstof en is verantwoordelijk voor de oplossing daarvan. De gemeente speelt daar geen rol in.